Prijava
Utorak 10.12.2019
Događaji:
Pretraga

Povodom Dana grada Tešnja danas je općinu Tešanj posjetio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sa saradnicima. Delegaciju su primili Općinski načelnik Suad Huskić i predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić. Ovom prilikom razgovarano je o saradnji Islamske zajednice i Općine Tešanj.

Čast mi je što nas je posjetio reisu-l-ulema povodom 10. decembra koji se obilježava kao Dan grada u spomen na vakufnamu Ferhad-bega i na period u kojem je Tešanj dobio urbanizaciju. Tokom sastanka razgovarali smo generalno o stanju u bh. društvu, potrebnim reformama u društvu kako bi naši građani našli najbolji način za život u BiH, a ne izvan BiH, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Osim sastanka u Općini Tešanj, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović posjetio je i Medžlis islamske zajednice Tešanj, gdje je prisustvovao otvorenju renoviranog vakufskog prostora Ferhad-begove medrese.

 

Općinski praznik 10. decembar sjećanje je na daleku prošlost kada je 1559. godine vakif Gazi Ferhad-beg utemeljio Tešanj kao urbanu sredinu. Tešanj kroz svoju historiju već 460 godina bilježi brojne značajne događaje, a posebno je poznat po intenzivnom privrednom razvoju.

Nadamo se da će naša općina i u budućnosti biti poželjno mjesto življenja, privlačna za mlade generacije i da ćemo imati još više razloga za ponos na njihova buduća djela.


S
vim građanima općine Tešanj čestitamo Dan grada Tešnja.

 

 

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA

Senad N. Subašić, dipl.ecc.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

 mr.sc. Suad Huskić

 

Tokom proteklog vikenda, na prostoru općine Tešanj organizovane su dvije akcije čišćenja.

Na području MZ Trepče 20 volontera je uklonilo četiri divlje deponije smeća.

Druga akcija čišćenja je održana u MZ Kalošević, tokom koje je locirana nekropola, možda i najvećih stećaka na ovim prostorima. Površina je očišćena od rastinja i sitnog drveća, te se dobio i pristup stećcima. Ovi stećci do sada nisu evidentirani, a ukupna površina na kojoj se nalaze je skoro 3.000 m2. U akciji je učestvovalo više od 25 volontera iz Tešnja, Jelaha, Kaloševića i Mrkotića.

Akcija čišćenja je usaglašena i vodi se sa Medžlisom islamske zajednice Tešanj, Džematom Kalošević, MZ Kalošević, Muzejom Tešanj. Akcije su podržali i vijećnici u Općinskom vijeću Tešanj Sedina Hodžić, Nermin Deljkić i Senad Hasanbašić.

Volonteri imaju namjeru nastaviti sa aktivnostima, uz podršku Općine Tešanj. Akcija je organizovana povodom Dana volontera koji se obilježava 5. decemra. Projekat je nastao kroz realizaciju ciljeva iz Strategije Općine Tešanj.

Odluku o izboru najpovoljnije ponude: Asfaltiranje puta Kadići - Mekiš možete pogledati ovdje

Odluku o izboru najpovoljnije ponude: Rekonstrukcija i izgradnja objekta Doma zdravlja - ambulanta Novi Miljanovci možete pogledati ovdje

Podkategorije

Novosti

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Najava događaja

Čestitke