Prijava
Ponedjeljak 18.2.2019
Događaji:
Pretraga

Nastavljeni su radovi na vodovodu Raduša, čiju gradnju finansira Općina Tešanj uz podršku UNDP-a, kroz MEG projekat. Ukupna vrijednost projekta, za koji je ugovor potpisan 2018. godine, je oko 730.000,00 KM, od čega je kroz MEG projekat obezbijeđeno oko 238.000,00 KM, dok Općina Tešanj izdvaja 492.000,00 KM. Dio radova je završeno u 2018. godini, a preostalo je cca 40% radova. Sa 250 domaćinstava potpisani su ugovori za narednu fazu.

U Sarajevu je održano početno predstavljanje projekta: Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta. Projekat traje 30 mjeseci i u njemu će sudjelovati 15 općina, među kojima i Općina Tešanj, 3 kantona i nekoliko institucija viših nivoa vlasti. Projektne aktivnosti su usmjerene na javni sektor (podrška poslovnom ambijentu, veza sa srednjim školama, radnom snagom, podrška start up-u, racionalizacija potrošnje...) i privatnom sektoru kroz određena područja. Projekat provodi UNDP, a finansira Vlada Norveške.
U 2020. godini, 3-4 općine će na raspolaganju imati fond od 700.000 KM do 1 milion KM za infrastrukturne projekte.

Nakon što su pripremni radovi na gradnji mosta Lejle Mulalić na rijeci Usori u Jelahu završeni, danas se radi montaža šest betonskih nosača. Postavljanje preostalih nosača, ukoliko vremenski uslovi dozvole, je planirano u narednih 15 dana. Završetkom montaže nosača, intenzivirat će se preostali radovi na gradnji mosta u Jelahu.

Podsjećanja radi, dužina novog mosta će biti oko 69 metara nosivosti 60 tona. Most će biti građen sistemom armirane betonske konstrukcije i imat će dvije trake širine po 3 metra. Most će zadovoljiti sve kriterije koji se zahtijevaju po standardima i smjernicama EU.

Ponovljeni javni poziv za dostavljanje prijava za izbor i imenovanje članova radnih tijela Općinskog vijeća Tešanj možete pogledati ovdje

Obrazac prijave možete preuzeti ovdje

Informacija za kandidate iz prvog i ponovljenog javnog poziva

Prve autobusne nadstrešnice na području grada Tešnja su izgrađene 2007. godine a zatim svake naredne godine njihova gradnja je nastavljena po cijelom području općine Tešanj. Kriteriji za njihovu izgradnju su bili prije svega broj đaka i radnika na tim stajalištima. Danas imamo ukupno 70 izgrađenih autobusnih nadstrešnica raspoređenih po svim mjesnim zajednicama. Pored izgradnje, u njihovo održavanje redovno se godišnje utroši oko 10.000 KM. Devastacija autobusnih nadstrešnica svaka godine se nažalost povećava, uglavnom uslijed nesavjesnog ponašanja građana ili saobračajnim nezgodama.

Apelujemo na sve građane da se odgovorno ponašaju prema našoj zajedničkoj imovini, naročito ovoj koja služi onima koji svakodnevno čekaju na redovni prevoz, a kako se iste nalaze pored glavnih saobraćajnica pružaju ružnu sliku o svima nama koji živimo na ovim prostorima. Na fotografijama su stvarni primjeri iz Mekiša i Novog Sela,a nažalost takvih primjera je puno više.

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl. ecc

Podkategorije

Novosti

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Najava događaja

Čestitke