Prijava
Četvrtak 9.7.2020
Događaji:
Pretraga

Općinsko vijeće Tešanj na svojoj 40. sjednici, održanoj 30.06.2020. godine, razmatrajući Nacrt Odluke o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće "Planjska rijeka" i “Gumurnica” općina Tešanj, usvojio je zaključak kojim se prihvata Nacrt odluke i upućuje na javnu raspravu.

 

Obavještavamo sve zainteresirane da je u toku javna rasprava na Nacrt Odluke o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće "Planjska rijeka" i “Gumurnica” općina Tešanj, i da rasprava traje do 17. jula 2020. godine do kada možete dostaviti Vaše primjedbe u pisanom formi, ili ih iznijeti u usmenoj javnoj raspravi koja će biti održana dana 17. (petak) jula 2020. godine u 11,00 sati u prostorijama MZ Oraš Planje.

 

Nacrt Odluke o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće "Planjska rijeka" i “Gumurnica” možete pogledati OVDJE i postavljen na oglasnim pločama Općine Tešanj i MZ Oraš Planje.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posjetili su danas općinu Tešanj gdje su se susreli sOpćinskim načelnikom Suadom Huskićem i privrednicima.

Razgovarano je o javnim infrastrukturnim radovima i investicijima u Tešnju, kao i o uticaju pandemije koronavirusa na oblast zdravstva i ekonomiju općine.

Razgovarali smo o strateškim projektima na području općine Tešanj, gradnji 110 kV trafostanice u Jelahu, i prema informacijama uskoro bi trebala početi gradnja ove trafostanice. Također, razgovarli smo i o gradnji kružnog toka u Jelahu, te priključku poslovne zone Glinište na magistralnu cestu, ali i o izgradnji Koridora Vc. Očekujemo u naredna dva do tri mjeseca projektovanje na toj trasi i nadamo se da će početi proces ugovaranja javnih nabavki do kraja ove godine, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Cilj sastanka sa privrednicima je vidjeti kako pandemija utiče na industrijsku sredinu jer Tešanj ima veliki obim industrijske proizvodnje, te je presjek stanja u općini Tešanj indikativan za cijelu Federaciju BiH, rekao je Premijer Fadil Novalić.

Premijer je potvrdio da su jučer banke odobrile sredstva za izgradnju dionice koridora Vc, od Medakova u Tešnju do iznad Žepča, dužine 41 kilometar, za šta je odobreno 340 miliona eura, plus 60 miliona eura koliko je osigurano ranije.

Ukupno 400 miliona eura će u naredne tri godine biti uloženo u ovom dijelu Federacije BiH. Sada slijedi tehničko rješavanje izvlaštenja i projektiranja te dionice, što je pri kraju, kako bi se do Nove godine otvorio tender za izgradnju, pojasnio je Premijer.

Iz Federalnog budžeta, kao pomoć privredi u Tešnju kroz korona zakon osigurano je 3,6 miliona KM.

 

Završeno je asfaltiranje dionice puteva Garići-Pjeskovac i Hujduri-Purkovići u MZ Piljužići. Radove na navedenim projektima vršila je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug. Nadzor radova je IG Institut d.d. Banja Luka.

Sredstva za realizaciju navedenih projekata su obezbijeđena u Budžetu Općine.

VI Odluka o dopuni Plana JN za 2020.godinu možete pogledati ovdje

Općinski načelnik Suad Huskić primio je Aliju Tabakovića, Šefa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Alija Tabaković sa porodicom živi u Srebrenici i ove godine je zajednički kandidat za Načelnika u ime probosanskih stranaka u Srebrenici. Alija je u toku rata, kao izbjeglica boravio na području općine Tešanj.

Općinski načelnik je poželio Aliji i svim Srebreničanima puno dobra u budućnosti i istakao da Srebrenica i drugi povratnici u RS mogu računati na Tešanj.

Podkategorije

Novosti

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Najava događaja

Čestitke

Na ovom mjestu možete pronaći sve zvanične informacije, odluke, naredbe i izvještaje vezane za novi Corona virus

Najčešća pitanja i odgovori