Prijava
utorak 24.4.2018
Događaji:
Pretraga

Aktuelnosti

Počela je ugradnja stolarije na zgradi OŠ Huso Hodžić u Tešnju.
Finansijska sredstva je obezbijedilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.
Izvođač radova je firma INTER d.o.o. Tešanj, a nadzor vrši Arh-studio d.o.o. Tešanj.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavilo je Javni natječaj za odabir korisnika grant sredstava za 2018. godinu.

Grant sredstva su namjenjena za devet različitih vrsta projekata: Izgradnja poduzetničkih zona; Poticaji inovatorima-pojedinicima; Unapređenje institucijsle poduzetničke infrastrukture; Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama; Poticaji opstanku tradicionalnih i straih zanata; Poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta; Poticaji novoosnovanim subjektima MSP i Jačanje konkurentnosti MSP-a.

Krajnji rok za dostavu prijava je 18.05.2018. godine.

 

Sve informacije o načinu podnošenja prijava i potrebnoj dokumentaciji možete pogledati ovdje

Premijer ZDK Miralem Galijašević sa saradnicima, u okviru posjete Tešnju, a u društvu Općinskog načelnika Suada Huskića posjetio je firmu za proizvodnju filtera Mann+Hummel BA i punionicu vode OAZA. Direktor MHBA Mahmut Galijašević, kroz prezentaciju predstavio je podatke da 98% proizvodnje ove firme čini izvoz, a nakon sastanka uslijedila je posjeta proizvodnom pogonu. Armin Hrvić, direktor firme OAZA predstavio je planove za dalje širenje kompanije, a prvi korak je moderna punioca vode čija gradnja je u završnoj fazi, a koju je delegacija imala priliku i posjetiti.

 

U društvu Premijera ZDK i njegovih saradnika posjetili smo dvije uspješne kompanije u Tešnju. Firma Mann+Hummel BA primjer je firme sa uspješnim rezultatima poslovanja i konstantnog povećanja broja zaposlenih. Općina Tešanj i kompanija OAZA su krenuli u zajednički projekat uređenja izletišta Kiseljak – vrlo brzo slijedi i uređenje bazena, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Zeničko-dobojski kanton je kičma razvoja privrede cijele Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući ovakvim kompanijama Zeničko-dobojski kanton je lider u izvozu u cijeloj BiH. Uspjeh ovih i drugih kompanija u Tešnju i drugim uspješnim sredinama je potvrda opredjeljenju Vlade Zeničko-dobojskog kantona da stvara što povoljniji ambijent za razvoj poslovanja naših preduzeća na domaćem i stranom tržištu, rekao je Premijer Miralem Galijašević.

Općinski načelnik Suad Huskić i Premijer ZDK Miralem Galijašević sa ministrima Mensurom Sinanovićem i Himzom Smajićem prisustvovali su svečanosti povodom završetka projekta utopljavanja i energetske efikasnosti objekta OŠ Gazi Ferhad-beg u Jablanici. Ovim projektom na školi je urađena nova fasada, zamijenjena stolarija i krov. Vrijednost projekta je 350.000 KM.

 

U projekat energetske efikasnosti u posljednje dvije godine na području općine Tešanj uloženo je skoro 1,5 miliona maraka. Radi se o objektima Opće bolnice u Tešnju i OŠ Gazi Ferhad-beg u Jablanici. Sretan sam da će učenici i zaposleni u ovoj školi raditi u boljim uslovima, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Projekat Energetska efikasnost realizuje se pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Kreditna sredstva je odobrila Svjetska banka, a garant je Vlada ZDK.

                                                       

Kada je u pitanju obrazovanje, osim ovog projekta, na području općine Tešanj, Vlada ZDK i Općina Tešanj zajednički finansiraju i projekat izgradnje četiri školske sale u Miljanovcima, Jablanici, Kaloševiću i Šijama.

Cerifikacija općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugositočnoj Evropi (BFC SEE) je jedinstven program za poboljšanje i usklađivanje uslova za poslovanje, podsticanje ekonomske saradnje i privlačenje novih investicija. BFC pečat kvaliteta je prepoznat u međunarodnim okvirima kao pokazatelj efikasne lokalne administracije i povoljne investicione klime, koji omogućava lokalnoj samoupravi da izgradi i unaprijedi organizacione kapacitete, planira razvoj i prati efekte svog rada, donosi odluke kroz dijalog sa privatnim sektorom i transparentnim radom doprinosi predvidivosti i umanjenju rizika u poslovanju.

 

Općina Tešanj je 2015. godine ispunila uslove da bude certificirana općina sa povoljnim poslovnim okruženjem prema zahtjevima BFC standarda, unapređujući kvalitet usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima. Ocijenjeni smo sa 94,6 od 100 mogućih bodova, što je tada bila najveća ocijena koju je dobila jedna općina u procesu certifikacije u regionu (Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora i BiH).

 

Imajući u vidu ostvareni napredak i ciljeve koji se postižu u procesu certifikacije, Općina Tešanj je donijela odluku da BFC certifikat koji je važio do 15. decembra 2017. godine, obnovi, odnosno započne proces recertifikacije kako bi se zadržao i unaprijedio nivo dostignutih usluga i kapaciteta a za potrebe privrede kao partnera u razvoju Općine Tešanj.

Očekujemo da ćemo u ovom procesu naići na razumijevanje i podršku privrede, javnih preduzeća i dr. poslovnih subjekata prilikom konsultacija i provjera koje ćemo morati realizirati tokom procesa recertifikacije, a prema ukazanoj potrebi pozivati na viđenje problema i prijedloga za unapređenje poslovnog ambijenta na području općine Tešanj.

 

KOORDINATOR RECERTIFIKACIJE

Podkategorije

Novosti

Najava događaja

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Čestitke