Prijava
Nedjelja 29.3.2020
Događaji:
Pretraga

Radno vrijeme pijace na Tešanjci uredno ispraćeno od 7 do 10 sati, nije bilo prekomjernog okupljanja niti zadržavanja ljudi. Izvršena je dezinfekcija većeg broja ulaza stabenih zgrada, a obavješteni su i ostali stanari o aktivnosti koje će provesti CZ u narednim danima. Obilaskom Tešanja, Bukve, Tešanjke, Jelaha i Medakova, nije uočeno okupljanje niti zadražavanje ljudi.

Vršeno je pranje i dezinfekcija naselja Simetrale i Krndija, ulice Ali paše Hećimovića, Gornji sokak, Srednji sokak, Kružni tok do skretanja za Trepče.

Trenutno je na području općine Tešanj u kućnoj samoizolaciji 555 osoba. Period samoizolacije je završio za 48 osoba, a novih u samoizolaciji je 30.
Jučer je poslan 1 uzorak na analizu i on je bio negativan. Prvooboljela osoba sa naše općine koja je i operisana u KB Zenica zbog akutnog hirurškog stanja, jučer je testirana i bila je negativna na Corona virus.
Druga osoba je smještena u Izolatoriju KB Zenica, stabilna, u fazi oporavka.
 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) početkom 2020. godine proglasila je izbijanje novog koronavirusa, bolest koja je postala Javno zdravstveni problem COVID-19. S ciljem da se preventivno djeluje na zarazu COVID-19, javne zdravstvene vlasti širom svijeta djeluju pod nazorom Svjetske zdravstvene organizacije.

Krizno vrijeme koje svi zajedno prolazimo i preživljavamo predstavlja stresnu situaciju i izaziva stanje stresa kod stanovništva (djece, odraslih, starih osoba).

Stres je neizbježan i ne postoji pravilo kojim stres možemo izbjeći. Svaka osoba je individua za sebe i kao takva na sebi sopstven način izgradi mehanizme suočavanja sa stresom i stresnom situacijom. Ono što svako od nas kao pojedinac može učiniti jeste da vodi računa o sebi. Vodeći računa o sebi vodimo brigu i o drugima. Poželjno je da svi koristimo i usvajajmo adekvatne strategije za rješavanje problema poput korištenje odmora tokom rada ili izvan radnog vremena, zdravo se hranite, bavite se fizičkim aktivnostima i da budete u kontaktu sa porodicom i prijateljima. Izbjegavajte korištenje beskorisnih strategija suočavanja poput konzumiranja duhana, alkohola ili droga. Dugoročno, ne možemo predvidjeti dužinu trajanja krize koju prolazimo, time i izloženost ovoj situaciji  može negativno uticati na Vaše zdravlje.

Trenutno je u samoizolaciji 573 osoba. Primjetno je smanjivanje broja ljudi u samoizolaciji iz razloga što je period samoizolacije istekao većem broju njih, ali svakodnevno se izdaju i nova rješenja. Na području Tešnja jučer bez sumnjivih slučajeva, bez poslanih uzoraka na analizu. I dalje su 2 osobe zaražene Corona virusom sa naše općine, obe su smještene u KB Zenica. Prvooboljeli je jučer hitno operisan u KB Zenica zbog akutnog hirurškog stanja koje nema veze sa Corona virusom, operativni tok prošao uredno, sada je u fazi oporavka. Druga pacijentica se osjeća dobro, stabilna, u fazi oporavka.

Pijaca u Tešnju s jako malo trgovaca, po neki kupci dolaze bez zadražavanja. Roma Jelah upozoreni da unutrašnje radove vrše u objektu sa zatvorenim vratima, a BH Play Jelah isto tako upozoreni da sastanak uposlenika vrše u objektu sa zatvorenim vratima, dok je mesnica Mešić u Tešnju upozorena na pojačane higijenske mjere korištenja dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme. Primjećeno je nekoliko lica starijih od 65 godine te je obavještena Policija. Poštuje se distanca ispred pošte i banaka.

Uručeno je 41 riješenje o samoizolaciji, a obilaskom Kaloševića, Jelaha, Tešanjake i Bukve, nije zabilježeno kršenje Naredbi.

Nastavljeno je sa pranjem i dezinfekcijom poligona i javnih površina.

Podkategorije

Novosti

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Najava događaja

Čestitke

Na ovom mjestu možete pronaći sve zvanične informacije, odluke, naredbe i izvještaje vezane za novi Corona virus

 

Najčešća pitanja i odgovori