Prijava
utorak 19.6.2018
Događaji:
Pretraga

Novosti

Obavještavamo javnost da općinske službe Općine Tešanj, zbog vjerskog praznika Ramazanskog bajrama, neće raditi u petak, 15. juna 2018. godine.

U povodu Ramazanskog bajrama, Općinski načelnik Suad Huskić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić, Pomoćnik Općinskog načelnika Sabahudin Omerbašić i Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj Fuad ef. Omerbašić, u društvu direktora Opće bolnice Tešanj dr. Hasana Škilje, posjetili su pacijente na tri odjela Opće bolnice Tešanj, a nakon toga i Centar za djecu sa poteškoćama u razvoju Tešanj.

Ovom prilikom, bolesnicima su uručene skromne hedije,a djeci paketići.

Već nekoliko godina tradicionalno predstavnici Općine i Medžlisa IZ Tešanj posjećuju bolesnike u Općoj bolnici Tešanj, a od ove godine i djecu u Centru za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Usljed kiše koja od jučer pada na području općine Tešanj, a koja je prouzrokovala određene probleme na terenu, tokom noći urađena je hitna intervencija. Profesionalna vatrogasna jedinica intervenisala je u naseljenim mjestima Medakovo, Novo Selo, Trepče zbog poplava koje je izazvalo nevrijeme. Sa bagerom je izvršeno čišćenje putne komunikacije Tešanj-Tešanjka, kao i Medakovo-Šije u naseljenom mjestu Stojčinovići. Također, vršeno je ispumpavanje vode iz stambenih objekata, čišćenje blata i mulja ispred kuća u Medakovu. Ukupno su  22 stambena i pomoćna objekta poplavljena.

Danas su nastavljeni radovi na otklanjanju i sanaciji nastalih šteta - čišćenje nanosa sa asfaltnih puteva, sanacija makadamskih puteva, popravka bankina, kao i čišćenje kanala i prpusta. Ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice su na terenu i rade na putevima u Bukvi, Medakovu i Šijama. KP RAD je angažovan u Tešnju, Jelahu i Tešanjci, dok je firma Dobojputevi angažovana u MZ Medakovo (Salkanovići) i MZ Trepče (Zlatići).

Firma AB trans, koja je izvođač radova na gradnji vodovoda Tepe-Hrvatinovići, je angažovana na sanaciji puta na ovoj dionici.

Općinski načelnik sa saradnicima posjetio je zahvaćena područja i određeni su prioriteti. Radovi se nastavljaju tokom cijelog dana, te se očekuje sanacija većeg dijela nastale štete.

U ime lokalne vlasti Općine Tešanj i u svoje ime upućujemo iskrene čestitke svim vjernicima sa željom da Bajram provedu u dobrom zdravlju i raspoloženju.

Želimo i svim građanima općine Tešanj da se ugodno osjećaju, i da osjete mir i radost, bez obzira na svoja vjerska i druga uvjerenja.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA

Senad N. Subašić, dipl.ecc.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Mr. sc. Suad Huskić

 

Općinski načelnik Suad Huskić i Direktor Kantonalne uprave CZ Džavid Alićić potpisali su danas Sporazum za finansiranje projekata provođenja preventivnih mjera zaštite i spašavanja i Sporazum za finansiranje projekata zaštite i spašavanja.

Ovim sporazumima finansirat će se izgradnja skladišta CZ i provođenje preventivnih mjera zaštite od poplava na području općine Tešanj.

Ovo je nastavak kontinuirane dobre saradnje između Općine Tešanj i Kantonalne uprave CZ, a sve u cilju poboljšanja sistema zaštite i spašavanja.

Ukupna vrijednost potpisanih sporazuma je 100.000,00 KM.

 

U toku su radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju dionice puta Ripna. Radi se o projektu koji se nalazi na Listi kapitalnih projekta za 2018 godinu.

Projekat zajednički finansiraju Općina Tešanj i mještani, a izvođač radova je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug.

 

Općina Tešanj je izradila Budžet za građane za 2018. godinu kao svojevrstan vodič koji na jednostavan način prikazuje kako se planira prikupiti i trošiti novac iz budžeta Općine tokom 2018. godine. Vodič je namijenjen svima koji žele da se upoznaju sa procesom budžetiranja, prate realizaciju općinskih ciljeva i finansiranja svih aktivnosti koje se podržavaju općinskim budžetom.

Cilj ovakvog pristupa je da se javnosti omogući bolji uvid i razumijevanje načina na koji lokalne vlasti planiraju, raspodjeljuju i troše sredstva iz budžeta Općine.

Nadamo se da će ovaj vodič omogućiti bolje razumijevanje budžetskog procesa i veće sudjelovanje građana u izradi narednih općinskih budžeta.

 

Budžet za građane možete pogledati ovdje

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl.ecc

 

MUP ZDK poziva sve zaiteresovane da prisustvuju javnoj raspravi na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, koju provodi MUP ZDK.

Javna rasprava će se održati u sali Općinskog vijeća Tešanj 13.06.2018.godine u 10.30, a dodatne informacije mogu se dobiti na kontakt tel. 032 449 249 Inda Smajlović.

 

Detaljnije možete pogledati na:

Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama ZONDINOM (nakon mišljenja zakonodavstva)

Obrazloženje za izmjene ZONDINOMA (nakon mišljenja zakonodavstva)

U toku su radovi na sanaciji asfaltnih puteva na području općine Tešanj. Prve relacije koje se rade su najfrekventnije i najopterećenije saobraćajem: Jelah-Jevadžije-Tešanj, Tešanjka-Tešanj i Medakovo-Šije.

 

U narednom periodu bit će sanirani i putevi po svim mjesnim zajednicama. Izvođač radova je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug.

 

Molimo građane za strpljenje, te da prilagode brzinu vožnje uslovima na putevima na kojim se radi sanacija.

U četvrtak, 7. juna u Zenici, potpisani su ugovori po Programu za poticaj upošljavanja pripadnika boračke populacije. Ugovore su potpisali Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, četrdeset pripadnika boračke populacije, predstavnici poslodavaca, te predstavnici općina u ZDK. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 243.600 KM, a sredstva je osigurala Vlada ZDK.

 

Po navedenom Programu, koji je Vlada ZDK prvi put pokrenula 2016. godine ukupno je uposleno 166 pripadnika boračke populacije iz svih općina ZDK. Ukupan iznos sredstava po ovom programu u periodu 2016-2018. godina, dostigao je iznos od preko 1.000.000 KM.

 

U narednom periodu očekuje se i potpisivanje ugovora po Programu samozapošljavanja koji, također, provodi Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, a za koji zahtjeve podnose pripadnici boračke populacije koji su odlučili pokrenuti vlastite obrte. Ove godine broj zahtjeva za pokretanje vlastitog privatnog biznisa iznosi preko 180.

 

Pozivamo djecu šehida i poginulih boraca da se prijave na otvoreni Javni poziv za zapošljavanje koji zajednički finasiraju Ministarstvo za boračka pitanja ZDK i Federalni zavod za zapošljavanje, a provodi Služba za zapošljavanje ZDK.

 

U okviru realizacije Strategije razvoja u Općini Tešanj održan je sastanak na temu ekonomskog razvoja za koji je potrebno dalje unapređenje sistema obrazovanja i razvoja radne snage. Domaćin je bio Općinski načelnik Suad Huskić, a sastanku su prisustvovali prof dr. Kemal Hanjalić, prof. dr. Asif Šabanović i prof. dr. Muhamed Hadžiabdić, kao i direktor Agencije za razvoj Ismar Alagić, Fuad Šišić, Mahmut Galijašević i Husein Galijašević.

Tokom sastanka razgovarano je o pristupu realizaciji nekih utvrđenih ciljeva u Strategiji razvoja, kao što je Tehnološki centar. Profesori Hanjalić, Šabanović i Hadžiabdić dokazani su stručnjaci u naučnoj karijeri, objavljenim stručnim radovima i radu na univerzitetu.

 

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.