Prijava
srijeda 15.8.2018
Događaji:
Pretraga

U četvrtak, 7. juna u Zenici, potpisani su ugovori po Programu za poticaj upošljavanja pripadnika boračke populacije. Ugovore su potpisali Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, četrdeset pripadnika boračke populacije, predstavnici poslodavaca, te predstavnici općina u ZDK. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 243.600 KM, a sredstva je osigurala Vlada ZDK.

 

Po navedenom Programu, koji je Vlada ZDK prvi put pokrenula 2016. godine ukupno je uposleno 166 pripadnika boračke populacije iz svih općina ZDK. Ukupan iznos sredstava po ovom programu u periodu 2016-2018. godina, dostigao je iznos od preko 1.000.000 KM.

 

U narednom periodu očekuje se i potpisivanje ugovora po Programu samozapošljavanja koji, također, provodi Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, a za koji zahtjeve podnose pripadnici boračke populacije koji su odlučili pokrenuti vlastite obrte. Ove godine broj zahtjeva za pokretanje vlastitog privatnog biznisa iznosi preko 180.

 

Pozivamo djecu šehida i poginulih boraca da se prijave na otvoreni Javni poziv za zapošljavanje koji zajednički finasiraju Ministarstvo za boračka pitanja ZDK i Federalni zavod za zapošljavanje, a provodi Služba za zapošljavanje ZDK.