Prijava
srijeda 17.10.2018
Događaji:
Pretraga

Business

Općinski načelnik Suad Huskić, Premijer ZDK Miralem Galijašević i Ministar privrede ZDK Zlatko Jelić potpisali su ugovor za podršku izgradnji Poslovne zone Glinište u vrijednosti od 150.000 KM.

 

Na području općineTešanj trenutno se realiziraju investicije u dvije poslovne zone. Radi se o proširenju već postojeće Poslovne zone Bukva, u kojoj radi preko 3.000 radnika, a druga je razvoj Poslovne zone Glinište.
Općina Tešanj, zajedno sa vladama ZDK i Federacije BiH investira oko 1,5 miliona KM u razvoj poslovnih zona na području općine Tešanj. Imamo vrlo izražen interes investitora za otvaranje novih pogona i radnih mjesta. Danas investitori zahtijevaju postojanje kompletne infrastrukture, na kojoj bi oni gradili svoje poslovne objekte, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Vlada ZDK je u 2018. godini za podršku izgradnji šest poslovnih zona, te izradu projektne dokumentacije za dvije buduće poslovne zone na području ZDK izdvojila 828.746 KM.

 

 

 

Općinski načelnik Suad Huskić potpisao je u Sarajevu ugovor za finansiranje nastavka uređenja Poslovne zone Vila. Općina Tešanj je putem javnog poziva od Vlade FBiH, Federalnog ministarstva obrta, razvoja i poduzetništva, dobila podršku u iznosu od 237.000 KM, uz obavezu Općine Tešanj da dodatno izdvoji cca 100.000 KM za ovaj projekat, čime će se vrijednost radova uvećati na oko 340.000 KM.
U kratkom vremenu bit će raspisan tender za radove na uređenju ove Poslovne zone.

 

U Tešnju je održana press konferencija Udruženja/Udruge privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, na kojoj je zvanično najavljen 14. međunarodni sajam privrede Tešanj 2018.

Sajam će ove godine biti održan od 10. do 13. maja, a očekuje se više od 200 izlagača iz naše zemlje i inozemstva. U toku je uređenje 5.000 kvadratnih metara zatvorenog i više od 10.000 kvadratnih metara otvorenog sajamskog prostora. Lokacija održavanja bit će DC Kraševo/ Tešanj

Na press konferenciji su govorili Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika, Općinski načelnik Suad Huskić i Marko Šantić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Partneri Sajma i ove godine su Privredna komora FBiH i Općina Tešanj. Zemlja partner je Italija, a generalni pokrovitelj predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Općinski načelnik Suad Huskić u društvu privrednika posjetio je danas gradilište u Ljetiniću gdje su u toku završni radovi na asfaltiranju saobraćajnice. Radi se o zajedničkom projektu Općine Tešanj i privrednika koji posluju na tom području.

"Prošle godine Općine Tešanj i privrednici su krenuli u realizaciju ovog projekta, ali saobraćajnica nije ranije asfaltirana zbog vremenskih uslova. Općina Tešanj pokrenula je proceduru za donošenje potrebnih dokumenata kako bi se formirala Poslovna zona Ljetinić, budući da ovdje već posluju firme koje upošljavaju više od 200 radnika", rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Ukupna vrijednost saobraćajnice je 150 000 KM, a izvođač radova je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug.

Predstavnici češke firme TTS, u društvu predstavnika Ministarstva za privredu ZDK i direktora JP Toplana Tešanj posjetili su danas Općinu Tešanj kako bi sa Općinskim načelnkom razgovarali o mogućnostima saradnje kroz javno-privatno partnerstvo.
Radi se o firmi koja u vlasništvu ima svoja postrojenja za zagrijavanje u deset gradova u Češkoj, u nekim gradovima u Slovačkoj i Ukrajini, te u svom poslovanju ima proizvodnju kotlova za grijanje na bio masu i proizvodnju agro-biomase. Vlasnik preduzeća TTS Richard Horky iskazao je spremnost na različite oblike poslovne saradnje (javno-privatno partnerstvo i dr.), te predstavio iskustva Češke u upotrebi obnovljivih i ekološki prihvatljivih energenata.
Načelnik se zahvalio gostima i iskazao spremnost za nastavak saradnje, te je najavljen skori kontakt, nakon kompletiranja informacija o energetskom tržištu u BiH, kao i uslovima poslovanja.
Delegacija je osim sastanka u Općini Tešanj, posjetila i JP Toplana, a sve u cilju dobijanja potrebnih podataka za eventualnu saradnju u narednom periodu.

Podkategorije

Savjet za lokalni ekonomski razvoj