Prijava
Ponedjeljak 25.5.2020
Događaji:
Pretraga

Jutros je nažalost potvrđeno da u Tešnju ima novih 7 pozitivnih osoba na Coronavirus. To je sada ukupno 13 osoba iz Tešnja trenutno potvrđeno pozitivnih na coronavirus. Dobro je da je riječ o osobama koje trenutno nemaju vrlo teške zdravstvene simptome. Ipak, potvrđuje se da je virus i dalje prisutan i da se ne možemo ponašati neodgovorno!

Danas će potvrđeni slučajevi biti prevezeni u Zenicu, a najbliži identifikovani kontakti će danas dobiti rješenja o samoizolaciji (cca 100 osoba). To su članovi porodice/ukućani, radne kolege i sl. U narednim danima vršit će se veći broj testiranja i izvjesno je da će biti potvrđeno još pozitivnih.
Zatvoren je jedan proizvodni subjekt sa cca 80 radnika i biće pojačan inspekcijski nadzor (sanitarni i epidemiološki) nad ostalim poslovnim i proizvodnim subjektima.
Zaražene osobe su iz 6 mjesnih zajednica sa prostora općine Tešanj i samim time svima nam je potreban dodatni oprez.

Općinski načelnik Suad Huskić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić posjetili su novoizgrađeni objekat firme SM3 u Industrijskoj zoni Vila u Bukvi. Vrijednosti ove investicije je oko 10 miliona maraka..

Prilikom posjete, direktor Claudio Angeloni upoznao je delegaciju sa trenutnim stanjem u firmi, i naglasio da tokom krize uzrokovane pandemijom COVID 19, iako su imali jedan potvrđen slučaj zaraze, nije bilo otpuštanja radnika i firma radi u punom kapacitetu.

Ovom prilikom, delegacija Općine Tešanj i rukovodstvo firme posjetili su cijeli pogon kako bi vidjeli kompletan proizvodni proces u novoizgrađenom objektu.

Općinski načelnik čestitao je rukovodstvu firme SM3 na novom objektu, te pohvalio uspješno poslovanje bez smanjenja broja radnika, u vanrednim prilikama uz dobro provedene mjere zaštite.

Obavještavamo javnost da općinske službe Općine Tešanj, zbog vjerskog praznika Ramazanskog bajrama, neće raditi u ponedjeljak, 25. maja 2020. godine.

U ime lokalne vlasti Općine Tešanj i u svoje ime upućujemo iskrene čestitke svim vjernicima sa željom da Bajram provedu u dobrom zdravlju i raspoloženju.

Želimo i svim građanima općine Tešanj da se ugodno osjećaju, i da osjete mir i radost, bez obzira na svoja vjerska i druga uvjerenja.BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA

Senad N. Subašić, dipl.ecc.

OPĆINSKI NAČELNIK

 Mr. sc. Suad Huskić

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 11 osoba po rješenju Općinskog sanitarnog inspektora, a pod zdravstvenim nadzorom je 8 osoba. Jučer je na analizu poslano 18 sumnjivih uzoraka i svi su negativni. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu su ukupno poslana 534 uzorka, a pozitivnih nalaza je evidentirano 10. Trenutno sa područja općine Tešanj je 6 osoba oboljelih od COVID-19 i svi se nalaze na liječenju u KB Zenica. Od početka pandemije 3 pacijenta sa područja naše općine su oporavljena od COVID-19.

 

I dalje apelujemo na građane, da se strogo pridržavaju i poštuju preporuke nadležnih institucija za socijalno distanciranje i nošenje maski. Posebnu pažnju posvetiti na mjestima okupljanja.

 

Sanitarna inspekcija je vršila nadzor u objektima kojima je dozvoljen rad uz Preporuke (frizerski saloni, stomatološke ordinacije, ugostiteljski objekti). Frizerski saloni i stomatološke ordinacije terminiraju usluge te je smanjen rizik. Kod ugostiteljskih objekata s obzirom da se radi o početku rada uz veliki niz Preporuka usklađivanje sa propisanim je toku. Zbog naglog odobravanja rada većeg broja objekata, primjećeno je kršenje Preporuka u pojedinim objektima.

Podkategorije

Novosti

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Najava događaja

Čestitke

Na ovom mjestu možete pronaći sve zvanične informacije, odluke, naredbe i izvještaje vezane za novi Corona virus

 

Najčešća pitanja i odgovori