Prijava
Petak 22.2.2019
Događaji:
Pretraga

Općinski načelnik Suad Huskić i pomoćnik Općinskog načelnika Azra Muslija posjetili su danas dvije javne ustanove sa područja općine Tešanj čiji je osnivač Općina. Tokom sastanaka sa direktorima JU Centar za kulturu i obrazovanje Amirom Brkom i JU Muzej Ernadom Prnjavorcem, razgovarano je o različitim temama – poslovanju u prethodnoj godini, aktuelnim projektima, prioritetima i aktivnostima za 2019. godinu. Ovom prilikom, iz javnih ustanova Centar za kulturu i obrazovanje i Muzej najavljena je organizacija zanimljivih kulturnih događaja, koje će građani sa područja općine Tešanj imati priliku posjetiti u 2019. godini.

 

Nakon provedene procedure javne nabavke, Općinski načelnik Suad Huskić i predstavnik firme Shad invest d.o.o. Sarajevo potpisali su ugovore za izradu Idejnog projekta izgradnje Sportsko-rekreativnog centra, sportska dvorana sa pratećim sadržajima u Jelahu i izradu Idejnog rješenja za Eko oazu jezero Rastoke.

Kada je u pitanju sportska dvorana u Jelahu, prošle godine smo radili na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na ovoj lokaciji, tako da su se stekli uslovi za naredne korake, a projekat Eko oaza na Rastokama je projekat iz Strategije razvoja, gdje je planirano da se objedine sport i rekreacija u jednom prostoru, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Vrijednost potpisanih ugovora je 10 800 KM.

Danas su u sali Općinskog vijeća Tešanj potpisani ugovori za finansiranje projekata udruženja građana za 2019. godinu. Ugovore su potpisali Općinski načelnik Suad Huskić i 54 udruženja građana sa područja općine Tešanj. Prigodnim govorom, prisutnima se obratio Općinski načelnik Suad Huskić i zahvalio udruženjima na kvalitetnim projektima, te istakao dosadašnju korektnu saradnju sa svim udruženjima.

Ove godine potpisali smo ugovore sa 54 udruženja za 75 projekata. Do kraja mjeseca očekujemo javni poziv UNDP-a kroz projekat RELOAD za projekte koji će se realizovati na području općine Tešanj, a za koje će biti, uz sredstva Općine Tešanj od 30% , izdvojeno oko 120 000 KM, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Ukupna vrijednost današnjih ugovora je 381.600 KM i to za projekte: dva iz oblasti sajma, 9 kultura 17 ostali i 26 sport.

Općinski načelnik Suad Huskić i direktorica firme Dobojputevi d.d. Doboj Jug Saća Prnjavorac potpisali su danas ugovor za Izgradnju primarnih i intrazonskih saobraćajnica u Poslovnoj zoni Bukva. Vrijednost ugovora je 353 187,51 KM.

Radi se o nastavku gradnje infrastrukture u Poslovnoj zoni Bukva (Vila). Projekat se finansira sredstvima Federalnog ministrarstva razvoja, poduzetništva i obrta u iznosu od 240 000 KM, dok je ostatak obezbijeđen u budžetu Općine Tešanj, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Rok za završetak radova je 40 dana.

Zbog ugradnje nosača za most Lejle Mulalić na rijeci Usori u Jelahu, na dijelu zaobilaznice kroz Rastoke bit će na snazi povremena obustava saobraćaja ili kraći zastoji.

Mole se svi građani koji koriste ovu zaobilaznicu da danas koriste alternativne pravce preko mosta u Kaloševiću i mosta na Tešanjci.

Pozivamo poljoprivredne proizvođače koji se bave biljnom proizvodnjom: uzgoj voćarskih kultura, ratarskih kultura, povrtlarskih kultura i slično, da prisustvuju edukaciji na temu Priprema zemljišta za uzgoj poljoprivrednih kultura uz sistem kontrole plodnosti tla.

Edukacija će biti održana u petak, 22.02.2019. godine sa početkom u 10,30 sati u novoj sali Općinskog vijeća Općine Tešanj.

Obuka farmera o značaju sistemske kontrole plodnosti tla i pravilnoj pripremi zemljišta koju će održati predstavnici Fedealnog zavoda za agropedologiju, ima za cilj da proizvođači biljne poljoprivredne proizvodnje koriste savremene metode ispitivanja plodnosti tla, kako bi ostvarili optimalne prinose uzgajanih kultura uz racionalnu primjenu organskih i mineralnih đubriva.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl.ecc

Predstavnici Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica, na zahtjev Općine Tešanj, danas su na području Miljanovaca, postavili mobilnu stanicu za mjerenje zagađenosti zraka, koja će narednih tridesetak dana očitavati koncetracije polutanata zajedno sa meteorološkim podacima. Navedena mobilna stanica je u maju 2015. godine bila postavljena na istoj lokaciji, te je ovo ujedno i kontrolno mjerenje, sa ciljem utvrđivanja uticaja polutanata koji se ispuštaju u procesu rada termoelektrane Stanari. Instaliranje ove mobilne stanice ujedno predstavlja deveti krug mjerenja zagađenosti zraka na području općine Tešanj.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Nastavljeni su radovi na vodovodu Raduša, čiju gradnju finansira Općina Tešanj uz podršku UNDP-a, kroz MEG projekat. Ukupna vrijednost projekta, za koji je ugovor potpisan 2018. godine, je oko 730.000,00 KM, od čega je kroz MEG projekat obezbijeđeno oko 238.000,00 KM, dok Općina Tešanj izdvaja 492.000,00 KM. Dio radova je završeno u 2018. godini, a preostalo je cca 40% radova. Sa 250 domaćinstava potpisani su ugovori za narednu fazu.

U Sarajevu je održano početno predstavljanje projekta: Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta. Projekat traje 30 mjeseci i u njemu će sudjelovati 15 općina, među kojima i Općina Tešanj, 3 kantona i nekoliko institucija viših nivoa vlasti. Projektne aktivnosti su usmjerene na javni sektor (podrška poslovnom ambijentu, veza sa srednjim školama, radnom snagom, podrška start up-u, racionalizacija potrošnje...) i privatnom sektoru kroz određena područja. Projekat provodi UNDP, a finansira Vlada Norveške.
U 2020. godini, 3-4 općine će na raspolaganju imati fond od 700.000 KM do 1 milion KM za infrastrukturne projekte.

Nakon što su pripremni radovi na gradnji mosta Lejle Mulalić na rijeci Usori u Jelahu završeni, danas se radi montaža šest betonskih nosača. Postavljanje preostalih nosača, ukoliko vremenski uslovi dozvole, je planirano u narednih 15 dana. Završetkom montaže nosača, intenzivirat će se preostali radovi na gradnji mosta u Jelahu.

Podsjećanja radi, dužina novog mosta će biti oko 69 metara nosivosti 60 tona. Most će biti građen sistemom armirane betonske konstrukcije i imat će dvije trake širine po 3 metra. Most će zadovoljiti sve kriterije koji se zahtijevaju po standardima i smjernicama EU.

Prve autobusne nadstrešnice na području grada Tešnja su izgrađene 2007. godine a zatim svake naredne godine njihova gradnja je nastavljena po cijelom području općine Tešanj. Kriteriji za njihovu izgradnju su bili prije svega broj đaka i radnika na tim stajalištima. Danas imamo ukupno 70 izgrađenih autobusnih nadstrešnica raspoređenih po svim mjesnim zajednicama. Pored izgradnje, u njihovo održavanje redovno se godišnje utroši oko 10.000 KM. Devastacija autobusnih nadstrešnica svaka godine se nažalost povećava, uglavnom uslijed nesavjesnog ponašanja građana ili saobračajnim nezgodama.

Apelujemo na sve građane da se odgovorno ponašaju prema našoj zajedničkoj imovini, naročito ovoj koja služi onima koji svakodnevno čekaju na redovni prevoz, a kako se iste nalaze pored glavnih saobraćajnica pružaju ružnu sliku o svima nama koji živimo na ovim prostorima. Na fotografijama su stvarni primjeri iz Mekiša i Novog Sela,a nažalost takvih primjera je puno više.

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl. ecc