Prijava
Petak 23.8.2019
Događaji:
Pretraga

U toku je izgradnja skladišta civilne zaštite neposredno iza Vatrogasnog doma u Tešnju. Radovi se izvode utvrđenom dinamikom, a trenutno se izvode radovi na pripremama za postavljanje temeljne ploče. Izvođač radova je firma Inter d.o.o Ljetinić.

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

U toku su završni radovi na projektu Asfaltiranje lokalnog puta Trepče-Šije u općini Tešanj u cilju stvaranja infrastrukturnih uslova za održivi povratak stanovništva na ovom području.

Projekat se finansira iz sredstava Fonda za povratak BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Općine Tešanj.

Izvođač radova je firma Geo-put doo Maglaj , a nadzor vrši Inprose doo Mostar.

 

U toku su radovi na ugradnji nosivog sloja asfalta na parking prostoru u ulici Kralja Tvrtka u Tešnju. U narednim danima planira se ugradnja habajućeg sloja, asfaltiranje trotoara, nakon čega slijedi i postavljanje rasvjetnih stubova sa LED rasvjetom. Izvođač radova je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug.

Završeno je asfaltiranje dionice puta Džanići-Huskići u MZ Karadaglije. Izvođač radova je firma Doboj putevi dd Doboj Jug , a nadzor radova je vršio Inpros d.o.o. Mostar. Završeni su i radovi na sanaciji poda u objektu Dom u MZ Kalošević, a izvođač radova je Bara doo Lepenica. Nadzor radova vršila je firma ARH Studio doo Tešanj. Projekti se nalaze na Listi kapitalnih projekata za 2019.godinu.

Nakon provedene procedure javne nabavke, Općinski načelnik Suad Huskić i predstavnik firme Elektroprizma d.o.o. Tešanj potpisali su danas ugovor za zamjenu postojećih svjetiljki sa LED rasvjetnim tijelima. U ovoj fazi, svjetiljke će biti zamijenjene na dionicama Tešanj-Bukva, Tešanjka i Jelah (od firme Alpina bromy do mosta Lejla Mulalić u Jelahu). Vrijednost ugovora je 50 649,30 KM sa PDV-om.

Prošle godine svjetiljke su zamijenjene na dionici Tešanj-Bukva-Tešanjka i Tešanj-Jelah. Zamjenom svjetiljki sa LED rasvjetnim tijelima u 2018. godini ostvarena je ušteda od 12.000 KM, kada je u pitanju potrošnja električne energije.

U toku je sanacija klizišta na lokalnom putu u Koprivcima u MZ Karadaglije, koja se odvija u okviru već započetih aktivnosti na provođenju prevetivnih mjera i otklanjanju posljedica prirodne nesreće. Zbog navedenih radova saobraćaj se povremeo odvija usporeno. Izvođač radova je KM-Gradnja d.o.o Miljanovci.

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 

Ugovoreni radovi na izgradnji poslovnog objekta za potrebe MZ Oraš Planje su završeni. Projekat je na listi kapitalnih projekata za 2019.godinu, a sredstva su obezbijeđena u Budžetu Općine Tešanj .
Izvođač radova je firma Nedjing d.o.o. Tešanj, a nadzor je vršio Arh-studio d.o.o. Tešanj.

U Općini Tešanj 14.08.2019. godine i 15.08.2018. godine održana je edukacija mladih na temu "Planiranje i upravljanje projektima".

Tema održane edukacije je definisana Strategijom razvoja Općine Tešanj, a  prijava kandidata je izvršena na osnovu javnog poziva.

I ove godine, mladi su pokazali veliku zainteresovanost i shodno tome uzeli aktivno učešće u edukaciji s ciljem sticanja novih znanja i vještina.

Edukaciju je uspješno okončalo 15 polaznika. a ista je obavljena od strane VESTA group iz Tuzle.

Indira Prljača, instruktorka koja je i ove godine obavila edukaciju, nakon treninga je kazala da je ovo jedinstven pristup lokalne zajednice.

Prisutnima se po završetku edukacije obratio i Suad Huskić, Načelnik Općine Tešanj,  te pozvao mlade da iskoriste stečena znanja i vještine, da ih stave na raspolaganje svojoj lokalnoj zajednici i Udruženjima kao resurs kojim u budućnosti mogu doprinijeti rješavanju potreba Udruženja  ili zajednica iz kojih dolaze.

Edukacija mladih je planirana i u narednim godinama trajanja Strategije razvoja općine Tešanj.

Po završenoj edukaciji, polaznicima su uručeni i Certifikati kao dokaz o sticanju znanja.

 


U toku je realizacija projekata sa liste Kapitalnih projekata, radovi na rekonstrukciji postojećeg doma u Novim Miljanovcima za potrebe nove ambulante. Trenutno se izvode radovi izrade armature za stubove i priprema za betoniranje. U 1. fazi su planirani građevinski radovi izrade konstrukcije objekta i predulaza. Radove izvodi ARCON-IN d.o.o. Zenica, a nadzor obavlja  Arh-studio d.o.o. Tešanj

Općinski načelnik objavljuje Javni oglas o izboru predsjednika i članova Upravnog odbora JU Sportsko-rekreacioni centar Tešanj

Proteklih dana na području općine Tešanj, na lokaciji Filter stanice vodovoda Tešanj u Ul. Senada Hodžića, od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH instalirana je automatska padavinska stanica. Navedena padavinska stanica je nabavljena u okviru projekta kojeg finansira Evropska unija, a za koju je Općina Tešanj izrazila interes 2017. godine  putem Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Ova stanica će u početnoj fazi mjeriti temperaturu, relativnu vlažnost zraka i padavine u svim stanjima uz mogućnost nadogradnje i drugih mjernih elemenata. Nakon uvezivanja u jedinstven sitem pristup podacima će biti omogućen Općini Tešanj i JP Rad.