Prijava
Četvrtak 17.10.2019
Događaji:
Pretraga

Općina Tešanj je donijela Odluku o konačnom rangiranju poslovnih planova u okviru projekata Podrška razvoju start up ideja mladih u 2019. godini.

Nakon objave rezultata, kojim je predviđena podrška za osam novih biznisa, jedan od kandidata je u fazi realizacije odustao, te je za poticaj predložen sljedeći najbolje ranigirani kandidat u skladu sa Odlukom.

Detaljnije možete pogledati ovdje

Danas su u Općini Tešanj potpisani ugovori sa još dvije neformalne grupe mladih u okviru Programa Omladinske banke za 2019. godinu.

Radi se o društveno–inovativnim projektima: Kutak mira (MZ Trepče) i Oaza mira (MZ Tešanj).

Također, danas je potpisan i ugovor za jedan mikrobiznis – Krojačka radnja MURITEX.

U okviru Programa Omladinske banke za 2019. godinu ukupno je podržano 11 projekata neformalnih grupa mladih i 4 mikrobiznisa. Za ove projekte je izdvojeno 39. 000 KM.

Inače, program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

U Općini Tešanj u periodu od 16.07 do 08.08.2019.godine održana je edukacija Omladinskih lidera, koja je definisana Strategijom razvoja Općine Tešanj. Prijava kandidata je izvršena na osnovu javnog poziva, dok su teme za edukaciju određene na osnovu provedenih anketa.

Mladi su pokazali veliku zainteresovanost i shodno tome uzeli aktivno učešće u edukaciji s ciljem sticanja novih znanja i vještina. Edukaciju koju je održao CPCD Sarajevo uspješno je okončalo 11, od prijavljenih 17  polaznika.

Instruktorica Dajana Cvjetković, nakon treninga je kazala da je ovo jedinstven pristup lokalne zajednice, te da je pozitivno iznenađena interesovanjem, energijom i idejama koje su iznosili polaznici.

Prisutnima se po završetku edukacije obratila Azra Muslija, pomoćnik Općinskog načelnika Općine Tešanj, te pozvala mlade da iskoriste stečena znanja i vještine, da ih stave na raspolaganje svojoj lokalnoj zajednici i udruženjima kao resurs kojim u budućnosti mogu doprinijeti rješavanju potreba udruženja ili zajednica iz kojih dolaze.

Edukacija omladinskih lidera je planirana i u narednim godinama. Po završenoj edukacije, polaznicima su uručeni i certifikati kao dokaz o sticanju znanja.

U Općini Tešanj 14.08.2019. godine i 15.08.2018. godine održana je edukacija mladih na temu "Planiranje i upravljanje projektima".

Tema održane edukacije je definisana Strategijom razvoja Općine Tešanj, a  prijava kandidata je izvršena na osnovu javnog poziva.

I ove godine, mladi su pokazali veliku zainteresovanost i shodno tome uzeli aktivno učešće u edukaciji s ciljem sticanja novih znanja i vještina.

Edukaciju je uspješno okončalo 15 polaznika. a ista je obavljena od strane VESTA group iz Tuzle.

Indira Prljača, instruktorka koja je i ove godine obavila edukaciju, nakon treninga je kazala da je ovo jedinstven pristup lokalne zajednice.

Prisutnima se po završetku edukacije obratio i Suad Huskić, Načelnik Općine Tešanj,  te pozvao mlade da iskoriste stečena znanja i vještine, da ih stave na raspolaganje svojoj lokalnoj zajednici i Udruženjima kao resurs kojim u budućnosti mogu doprinijeti rješavanju potreba Udruženja  ili zajednica iz kojih dolaze.

Edukacija mladih je planirana i u narednim godinama trajanja Strategije razvoja općine Tešanj.

Po završenoj edukaciji, polaznicima su uručeni i Certifikati kao dokaz o sticanju znanja.

 


Općina Tešanj već 9 godina (2011-2019) pruža podršku mladima da pokrenu vlastitu poslovnu ideju/biznis. Program je nastao kao dio realizacije Strategije podrške mladima (2010). Od početka programa, namjera Općine Tešanj je bila pružiti priliku mladima da pokrenu vlastiti biznis, izgraditi novu generaciju mladih poduzetnika, pružiti podršku zapošljavanju mladih i time razvijati općinu Tešanj.
U 2019. godini Općina Tešanj i MEG projekat (podrška Švicarske putem UNDP) pružit će podršku za registraciju 8 novih poslovnih subjekata, što će obezbijediti 9 radnih mjesta. Istovremeno je pružena podrška za 7 biznisa koji su pokrenuti uz podršku Općine Tešanj u periodu 2015-2017. godina. 
U prethodnih 9 godina kandidovano je 177 poslovnih ideja, a podršku je dobilo 68. Zaposleno je ukupno 126 osoba. Općina Tešanj je sa partnerima (u 2017. i 2018. Vlada ZDK, u 2018. i 2019. MEG projekat UNDP) investirala cca 500.000 KM. Održivost pokrenutih biznisa je 85%, tj. od 68 poslovnih ideja preživjelo je 58.
Današnje ugovore su potpisali: Ibnel Plančić, Kenan Kadribašić, Arijana Delić, Adnan Kotorić, Sumeja Turkić, Almir Meškić, Emrah Hadžismailović i Almir Ramić, te Mirnes Huselja, Adis Ostrvica, Seid Jašić, Esad Jašarević, Haris Smajlhodžić i Muhamed Agić.