Prijava
Ponedjeljak 18.2.2019
Događaji:
Pretraga

U Jelah Polju svečano je pušten u funkciju novoizgrađeni bunar za eksploataciju vode za piće. Izgradnjom i uključivanjem ovog bunara u sistem vodosnabdijevanja doći će do povećanja raspoloživih količina za 25% postojećih kapaciteta. Procjenjuje se da će kapacitet bunara 15l/sec u ljetnom periodu omogućiti nesmetan i kontinuiran sistem vodosnabdijevanja korisnika pitkom vodom.

 

Bunar su u funcijiu, u prisustvu velikog broja zvanica i gostiju, pustili Premijer ZDK Miralem Galijašević, Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK Himzo Smajić, Općinski načelnik Suad Huskić i direktor JP RAD Adnan Lihić.

 

Danas je pušten u rad nov bunar u Jelah Polju, ukupne vrijednosti 436.000 KM, od čega su jednake iznose osigurali Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK (99.000 KM) i JP RAD (126.000 KM), dok je Općina Tešanj finansirala projektovanje i studiju, te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u iznosu od 211.00 KM, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Početkom 80-tih godina zadnji put je na području općine Tešanj napravljen bunar ovakvih kapaciteta. Novi bunar će u budućnosti činiti 20% kapaciteta u ukupnom vodosnabdijevanju kojeg vrši JP RAD Tešanj.