Prijava
srijeda 17.10.2018
Događaji:
Pretraga

Privreda

Iako je općina Tešanj relativno mala općina (tek nešto iznad 160 km2), ona je po gustini naseljenosti (305 stanovnika/km2) u samom vrhu, što samo po sebi generira visok nivo aktivnosti na malom prostoru. Poduzetnost ljudi koji ovdje žive je posebna, spremnost da donose hrabre odluke i preuzmu rizik, predstavlja jednu od konkurentskih prednosti općine Tešanj u odnosu na druge sredine.
Tešanjska privreda utemeljena u periodu 1945-1991 na automobilskoj industriji (Pobjeda, Unico filter, Enker, FAD) na bazi društvenog vlasništva, pouzdan nosilac razvoja u istom periodu je preživjela tranzicijski period i na temeljima privatnog vlasništva i novih globalnih tržišnih okolnosti nastavila uspješno poslovati.
Samo 15 godina nakon završetka strašnih i nepotrebnih razaranja, privredni potencijal na području općine Tešanj se proširio i uzdigao na viši nivo. Neka preduzeća nisu preživjela tranziciju, ali djelatnosti jesu. Šta više, razvila su se nova preduzeća iz temelja, sa novim tržištima i stabilnim poslovanjem koja danas upošljavaju veći broj radnika nego 1991. godine. S ponosom možemo istaći dobro razvijena sljedeća područja privrednih aktivnosti:
1.    Auto industrija (MHBA, Pobjeda, Enker, FAD, BME)
2.    Prehrana (AS, DUKAT, MADI, JAMI, MS)
3.    Tekstil i koža (Alpina-Bromy, Koteks, Koža-komerc, Napredak, Contessa, Konita, Sokcsmaker3, Art, B&M, Zemi...)
4.    Prerada drveta (Artisan, Arteco, May, Nord End, Salkić,...)
5.    Hemija (Belif)
6.    Metaloprerada (Medena Commerc, Metalplast, Zupčanik, TS Saračević, HVM Inox, Inox Ajanović, ...)
7.    Eksploatacija mineralnih voda (Zema, Princess, Celvik, Oaza, Tešanjska vrela, Vin-Mis)
Spisak je mnogo veći, ali kada dođete do ovih navedenih, oni će vas rado uputiti i drugima, jer privrednici u Tešnju veoma dobro sarađuju.


Podkategorije