Prijava
Srijeda 16.1.2019
Događaji:
Pretraga

Općinski načelnik Suad Huskić i Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Nurđehan Šahinović potpisali su danas ugovore o poticajima u svrhu pokretanja vlastitih biznisa sa šest budućih poduzetnika - Muamerom Mešićem (dubinsko čišćenje namještaja, tepiha ili enterijera automobila), Semirom Imamovićem (reparativno zavarivanje obojenih metala i plastike), Arminom Žilićem (tapaciranje autoenterijera), Jasminom Kruškićem (električar kućanskih aparata), Esadom Jašarevićem (automehaničar) i Himzom Čapljom (autoelektričar).

 

U suštini najviše se radi o obrtničkim pozivima, registraciji poslovnih subjekata u obrtničkom aspektu. Za neki naredni period razmišljamo o dodatnoj nadogradnji ovog javnog poziva, pokušavajući da dobijemo neke nove orginalnije ideje, da dobijemo poslovnu djelatnost koja nam nedostaje u lancu vrijednosti. Kao Općina, svakako ćemo nastaviti finansirati ove ideje jer se u prošlosti pokazalo da su imale osnova - poslovni subjekti su preživjeli onaj početni period, mladi su stasali u jednu novu generaciju poduzetnika i to svakako opravdava ovakav pristup, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Radi se o mladim ljudima koji su izabrani sa liste kandidata koji su se prijavili na Javni poziv za Najbolje poslovne ideje mladih u 2017. godini, ali zbog utrošenih budžetskih sredstava u maju 2017. godine nisu dobili podršku Općine Tešanj. Izvršena je analiza realizovanog dijela programa  i utvrđeno je da su od realizacije odustala četiri kandidata koja su bila na listi za finansiranje.

Na osnovu navedene analize i dodatne finansijske podrške Vlade ZDK za razvoj ovog Programa, Općinski načelnik je donio Odluku o novom rangiranju kojom se pored važećih šest ugovora, podrška proširuje za još šest novih poduzetnika.